Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(17)
Forma i typ
Książki
(17)
Poradniki i przewodniki
(11)
Dostępność
dostępne
(16)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(16)
Autor
Drukort Magdalena
(4)
Durnowska Małgorzata
(3)
Woźniak Beata
(3)
Suliga Barbara
(2)
Betlej-Furman Grażyna
(1)
Czechowska Kinga
(1)
Dominiak Tomasz
(1)
Goulding June
(1)
Grabek Wojtek
(1)
Kurkiewicz-Laskowska Jadwiga
(1)
Kurowski Waldemar
(1)
Reski Petra (1958- )
(1)
Subsar Joanna
(1)
Uhl Alois (1936- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
Kraj wydania
Polska
(17)
Język
polski
(17)
Temat
Zdrowe odżywianie
(4)
Potrawy jarskie
(3)
Kuchnia polska
(2)
Wegetarianizm
(2)
Boże Narodzenie
(1)
Cholesterol
(1)
Ciasta
(1)
Goulding, June
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kasza
(1)
Kaszotto
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kobieta w kościele katolickim
(1)
Kuchnia kresowa
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura stołu
(1)
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
(1)
Leczenie dietą
(1)
Owoce
(1)
Papiestwo
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Powieść irlandzka
(1)
Przestępczość zorganizowana
(1)
Publicystyka niemiecka
(1)
Risotto
(1)
Rośliny
(1)
Ryż
(1)
Superfood
(1)
Warzywa
(1)
Warzywa kiszone
(1)
Weganizm
(1)
Zupy
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
1001-
(1)
1101-
(1)
1201-
(1)
1301-
(1)
1401-
(1)
1501-
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
2001-0
(1)
901-
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Książka kucharska
(7)
Przepisy kulinarne
(6)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(10)
Medycyna i zdrowie
(1)
17 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Naturalna farmacja : jedzenie, które smakuje i leczy / [redakcja Magdalena Drukort]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Na okładce : właściwości lecznicze, działanie oczyszczające, wartości odżywcze.
Na okładce logo portalu kulinarnego BOOK & COOK.
Indeks.
Czy wiesz, że pomidor reguluje ciśnienie, kiwi poprawia kondycję oczu, halibut obniża poziom trójglicerydów, a orzechy włoskie działają przeciwzakrzepowo?
Tak, dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a jeśli odżywiamy się mądrze, jedzenie może nas leczyć. W „Naturalnej farmacji” znajdziesz przepisy na dania pełne wartości odżywczych, przyrządzone ze składników, które zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu schorzeń lub wręcz pomagają z nimi walczyć. Dowiedz się, co jeść, aby cieszyć się dobrą kondycją - mieć prawidłowy poziom cukru i cholesterolu, poprawić funkcjonowanie jelit, zabezpieczyć się przed nadciśnieniem oraz uniknąć wielu innych dolegliwości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 364109 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Omega 3 omega 6 / [redakcja Magdalena Drukort]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2021. - 143, [1] strona : fotografie; 22cm.
Indeks.
Coraz więcej osób boryka się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL we krwi, który prowadzi do poważnych schorzeń – miażdżycy, zawału, choroby wieńcowej… Jak zatem zadbać o prawidłowy cholesterol, zredukować poziom tego złego, a podnieść tego dobrego? Przede wszystkim należy wzbogacić dietę w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, czyli omega-3 i omega-6! Z naszej książki dowiesz się, które produkty zawierają najwięcej tych niezwykle zdrowych związków tłuszczowych, a także w jaki sposób przyrządzać z nich posiłki, aby miały jak najwięcej wartości odżywczych. Przekonaj się, jak wiele różnorodnych dań można skomponować, wykorzystując ryby, awokado, orzechy czy ziarna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 378570 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polski superfood : burak, jarmuż, dynia, jaglanka... / [redakcja Magdalena Drukort]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2021. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Przepisy na koktajle, sałatki, przekąski, zupy, a nawet dania obiadowe i desery, któe mają mega moc.
Czy wiesz, co kryje się pod hasłem superfood? To produkty odznaczające się wyjątkowo dużą wartością odżywczą, obfitujące w składniki niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Do superżywności zaliczają się nie tylko egzotyczne odkrycia w rodzaju komosy ryżowej, jagód goji czy spiruliny, ale także artykuły znane w polskiej kuchni od wieków! Takie swojskie składniki, jak: buraki, jarmuż, kiszona kapusta, dynia, płatki owsiane czy kasza jaglana, również mają nieprzeciętne walory prozdrowotne.
W naszej książce znajdziesz przepisy na różnorodne specjały przyrządzane wyłącznie z krajowej superżywności. Są to przekąski, sałatki, zupy, a nawet dania obiadowe i desery świetnie wpisujące się w polską tradycję kulinarną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 378580 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. : dramatyczne losy pensjonariuszek domu samotnej matki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 295815 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Polskie Tradycje Kulinarne)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 297361 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 297980 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kanapki wcale nie muszą być nudne! W tej zabawnej książce w kształcie smakowitego sandwicza prezentujemy niebanalne pomysły na szybkie przekąski na bazie różnych rodzajów pieczywa - m.in. pszennej bułki, chleba białego, razowego, chrupkiego.
Zgromadziliśmy tu przepisy na kanapki z wędlinami, serami, rybami, pastami i warzywami - odpowiednie na śniadanie, lunch czy kolację. Proponujemy także przepisy na pyszne grzanki i tosty oraz na wykwintne tartinki, idealne na spotkania towarzyskie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300911 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prezentujemy receptury na tradycyjne dania wigilijne - m.in. barszcz z uszkami, zupę migdałową, kapustę z grochem, kulebiak i kutię. Podajemy także szereg pomysłów na ryby, nie tylko na karpia i śledzia, ale też na sandacza, pstrąga, dorsza, łososia oraz szczupaka. Na bożonarodzeniowy obiad proponujemy liczne dania mięsne - niebanalne pieczenie i rolady. Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast, dlatego umieściliśmy również dział poświęcony wypiekom.Nie zapomnieliśmy też o zawsze chętnie spożywanych przekąskach - znajdziecie tu wiele przepisów na sałatki, galarety i inne smakowite przystawki. Ponadto podpowiadamy, jak stworzyć w domu gwiazdkowy wystrój. Propozycje świątecznych dań uzupełniają bowiem pomysły na eleganckie, niebanalne aranżacje stołu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300908 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 296076 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 300912 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Książka
W koszyku
Zielone smaki / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, 2018. - 159, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Na okładce: Kuchnia roślinna, liście, kwiaty, łodygi.
Lubisz roślinną kuchnię, ale czy wiesz, co jesz? Jadalne są najróżniejsze części roślin: liście, korzenie, bulwy, kwiaty, nasiona... Tych zielonych jest całe mnóstwo: sałata i szpinak – to liście, brokuł to kwiat, awokado jest owocem, a kalarepa łodygą. Kuchnia oparta na zielonych warzywach i owocach może być bardzo smaczna i urozmaicona – wszystko zależy od sposobu przyrządzania. Oddajemy w Twoje ręce zestaw wyjątkowo smakowitych przepisów na zielone dania warzywne i owocowe. Proponujemy nie tylko sałatki, ale także przekąski ciepłe i zimne, zupy, dania obiadowe oraz desery i koktajle. Znajdziesz tu przepis na sałatkę ze szparagów i szpinaku, faszerowane ogórki, krem z brokułów, quiche z brukselką, a także koktajl z cukinii i natki pietruszki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 360168 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki : samo zdrowie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media Spółka, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przespisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357710 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Indeks.
Risotto jest najpopularniejszym sposobem przyrządzania ryżu we Włoszech, a kaszotto pod zabawnie brzmiącą nazwą kryje dania z kaszą nawiązujące do włoskich. Podobieństwo polega na metodzie przyrządzania. Wystarczy opanować przepis podstawowy, a potem możemy do woli eksperymentować z dodatkami, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jeśli szukacie inspiracji, koniecznie wypróbujcie przepis na risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami albo kaszotto z zielonym groszkiem i porem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 357401 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska dla wegetarian / [przepisy Grażyna Betlej-Furman, Kinga Czechowska, Barbara Suliga, Beata Woźniak]. - Poznań : Olimp Media ; Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2013. - 224 strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Zbiór przepisów na smaczne i proste dania jarskie.
Indeks.
Wegetarianizm w polskiej tradycji kulinarnej nigdy nie był popularny, dlatego osoby przestrzegające tej diety zwykle posiłkują się przepisami na egzotyczne specjały z dalekich stron świata. W naszej kuchni występuje jednak całkiem sporo smacznych dań jarskich. Receptury na nie zebraliśmy w niniejszej książce, mając nadzieję, że te rodzime smaki przypadną do gustu wegetarianom. Podajemy przepisy na różnorodne dania z jajek, m.in., omlet na kilka sposobów czy jajka zapiekane w pomidorach. Prezentujemy też całą gamę polskich zup w wydaniu bezmięsnych - od żurku i szczawiowej począwszy, a na chłodniku jagodowym skończywszy - oraz inne potrawy z warzyw i grzybów. Ponadto znajdziecie tu bogaty zestaw dań z mąki i ziemniaków. Kuchnia polska słynie przecież z pysznych klusek, pierogów, pyz i racuchów. Uzupełnienie publikacji stanowi dział z przepisami na dania z kaszy i ryżu, w którym obok pomysłów na risotto umieściliśmy nieco zapomniany budyń z kaszy jaglanej czy leguminę z kaszy manny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 326595 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Chciałbyś zrezygnować z jedzenia mięsa albo chociaż znacznie ograniczyć jego spożycie? A może już zostałeś jaroszem, ale zależy ci na wzbogaceniu swojej diety o nowe dania? Obojętnie, do której kategorii się zaliczasz, ta książka może być twoją kulinarną biblią. Dobrane w niej przepisy tworzą smakowite menu uwzględniające grupy składników, na których opiera się kuchnia wegetariańska: pełne ziarna zbóż, warzywa, strączki, owoce, orzechy i pestki oraz nabiał. Znajdziesz tu nie tylko świeże sałatki i lekkie zupy, ale także mnóstwo pomysłów na bezmięsne drugie dania oraz smarowidła i pasztety. Kuszące uzupełnienie książki stanowią receptury na desery w wersji wegańskiej, czyli bez mleka, masła i jajek. Przekonaj się, jak wielka jest odżywcza moc roślin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 359763 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prezentujemy pożywne zupy na mięsie, sycące jarzynowe oraz pikantne kremy. Wszystkie wspaniale rozgrzewają w zimne dni.
Gdy za oknem szaruga, przyrządź rosół z podrobami, grochówkę lub krem dyniowy na ostro. W domu rozejdzie się kuszący aromat, a domownicy w kilka chwil odczują miłe ciepło.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 363585 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej